Oglašavanje apartmana; kome ga povjeriti?
- Turisti izbjegavaju portale na kojima su objavljeni neprovjereni podaci.
- Kvalitetni upiti za smještaj vezani su uz konkretno mjesto, a ne uz državu.

Ostali kriteriji za oglašavanje apartmana na Internetu
- Uvijek tražite uvid u statistiku posjeta; nemojte joj vjerovati samo na riječ.
- Za nepristrano bavljenje ovim poslom, vlasnik portala ne smije biti iznajmljivač.
- Vlastito iskustvo najbolji je pokazatelj gdje ulagati puno, gdje malo, a gdje nimalo.

Besplatno oglašavanje apartmana; mit ili stvarnost?
- Portal koji oglašava za male novce ili besplatno, nema novaca za reklamu.

Kontekstualno oglašavanje apartmana
- Pravu stvar treba ponuditi pravim ljudima, na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

Etarget oglašavanje? Ne, hvala!

 

Oglašavanje apartmana na Internetu*

Osim potrebe za jednoobraznim i provjerenim prezentacijama te za specijalizacijom portala za određeno područje, u nastavku navodimo još nekoliko važnih kriterija u odabiru portala za oglašavanje apartmana na Internetu:

3. Javno dostupna statistika posjeta

Na prethodni kriterij nužno se nadovezuje statistika posjeta. 2000 posjetitelja dnevno nekog turističkog portala specijaliziranog za određeno područje, npr. za jednu županiju, mnogo je više od 10.000 posjetitelja dnevno za cijelu Hrvatsku ili 20.000 posjetitelja za Europu. Međutim, nikako nije dovoljno samo navesti brojeve; morate imati mogućnost da se u njih osobno i uvjerite. Stoga, svaki portal ovoga tipa mora omogućiti pristup nekom online servisu statistike posjeta, kako biste mogli procijeniti potencijal oglašavanja. Uvijek tražite uvid u statistiku posjeta; nemojte joj vjerovati samo na riječ.

4. Direktan kontakt s gostima, bez posrednika

Sve je više portala koji su krenuli sa shemom direktnog kontakta, a završili na shemi posrednika. Ima ih koji nude i jedno i drugo. Štoviše, neki vlasnici turističkih portala se i sami bave s iznajmljivanjem. Za nepristrano bavljenje ovim poslom, bez sukoba interesa i s jednakim pretpostavkama za uspjeh svih oglašivača, vlasnik ne smije iznajmljivati vlastite apartmane niti kombinirati direktnu i posredničku shemu.

5. Vlastito iskustvo u oglašavanju apartmana

Treba djelovati na više fronti istovremeno te s godinama isključiti manje učinkovite, ostaviti učinkovite i ispitivati nove načine oglašavanja. Ukratko, ako Vam se nešto učini kvalitetno, obećavajuće, popularno (vidjeti statistiku posjeta!)... nema druge nego da to isprobate. Nakon par godina "napipavanja" točno ćete znati gdje ulagati puno, gdje malo, a gdje nimalo.

Mnogo više o kriterijima za oglašavanje apartmana (sms-obavijesti, stihijsko slanje upita, gps-koordinate, dodatni sadržaji, reference tvrtke, tehnički detalji) možete pročitati u spomenutoj knjizi. Dugogodišnje autorovo iskustvo na području bukiranja apartmana i marketinga, garancija je kvalitetnog, vrijednog i iznad svega u praksi ispitanog štiva. Gostujući u emisiji HR-a: "Vodič za moderna vremena" autor između ostaloga govori i o tome koliko je važno oglašavanje apartmana na Internetu (poslušajte).

__________
* Sa zahvalnošću i uz dopuštenje izdavača i autora, dijelovi teksta preneseni su iz priručnika: Traži se krevet više.