Oglašavanje apartmana; kome ga povjeriti?
- Turisti izbjegavaju portale na kojima su objavljeni neprovjereni podaci.
- Kvalitetni upiti za smještaj vezani su uz konkretno mjesto, a ne uz državu.

Ostali kriteriji za oglašavanje apartmana na Internetu
- Uvijek tražite uvid u statistiku posjeta; nemojte joj vjerovati samo na riječ.
- Za nepristrano bavljenje ovim poslom, vlasnik portala ne smije biti iznajmljivač.
- Vlastito iskustvo najbolji je pokazatelj gdje ulagati puno, gdje malo, a gdje nimalo.

Besplatno oglašavanje apartmana; mit ili stvarnost?
- Portal koji oglašava za male novce ili besplatno, nema novaca za reklamu.

Kontekstualno oglašavanje apartmana
- Pravu stvar treba ponuditi pravim ljudima, na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

Etarget oglašavanje? Ne, hvala!

 

Kontekstualno oglašavanje apartmana

Oglasiti vašu Web-stranicu na nacionalnoj televiziji, u pauzi nogometne utakmice, bio bi potpun promašaj.

Web-stranicu morate oglašavati tamo gdje su njeni potencijalni posjetitelji, a to znači u prvom redu na Internetu. Nadalje, morate je oglašavati onda kada su oni u potrazi za sadržajima koje nudite, a to znači u trenutku kada traže ključne riječi ili pojmove vezane uz vašu djelatnost ili kada posjećuju druge srodne stranice ili portale, na način da se na takvim stranicama pojavi vaš oglas. I to ne bilokakav oglas, već smisleni, tematski oglas. Dakle, ovisan o kontekstu.

Kontekst u širem smislu može biti i specifični interes posjetitelja ili neka njihova demografska obilježja (dob, spol, bračni status, regionalna ili jezična pripadnost). Vodeći računa o tome da se vaši oglasi prikazuju u kontekstu, zapravo vodite računa o tome da se vaši oglasi prikazuju točno određenoj, ciljanoj publici, za koju opravdano smatrate da bi mogla koristiti vaše proizvode i usluge, tj. sobe i apartmane.

Riječ je, dakle, o kontekstualnom oglašavanju među kojima je najznačajnije oglašavanje na reklamnoj mreži i tražilici Google te na društvenoj mreži Facebook.

U knjizi: "Traži se krevet više" - priručniku za hrvatske iznajmljivače - autor podrobno opisuje razloge i potencijal konkretnih oblika oglašavanja navodeći čak i postupak i troškove takvog oglašavanja te zaključuje*:

S ciljem racionalnog pristupa oglašavanju, predlažem Google pretraživačku mrežu za sva vama zanimljiva tržišta (domaća i strana) te Facebook i Google prikazivačku mrežu za povećanje tržišnog dosega u zemljama regije. Dakako, dodao bih tome, zapravo to bih stavio na prvo mjesto zbog iznimno povoljne cijene, oglašavanje na nekom kvalitetnom turističkom portalu po principu direktnog kontakta, osobito za one privatne iznajmljivače koji nemaju vlastite Web-stranice (ali i za one koji imaju).

Osim oglašavanja, mnoštvo je drugih tema i savjeta koje autor podrobno obrađuje u spomenutoj knjizi. Na 130 stranica odgovara na pitanja kako komunicirati e-mailom, što poruka treba sadržavati, kako povećati vjerojatnost odgovora, kako izraditi prezentaciju, kako oblikovati vlastitu ponudu, što ako slabo ili nikako ne govorite strane jezike, kako multiplicirati goste, kako postići da gosti budu ambasadori vašeg smještaja... a sve s ciljem produženja sezone i maksimalnog iskorištavanja vaših smještajnih kapaciteta. Ovo je definitivno knjiga koju bi morao pročitati svaki hrvatski iznajmljivač.

__________
* Sa zahvalnošću i uz dopuštenje izdavača i autora, dijelovi teksta preneseni su iz priručnika: Traži se krevet više.