Oglašavanje apartmana; kome ga povjeriti?
- Turisti izbjegavaju portale na kojima su objavljeni neprovjereni podaci.
- Kvalitetni upiti za smještaj vezani su uz konkretno mjesto, a ne uz državu.

Ostali kriteriji za oglašavanje apartmana na Internetu
- Uvijek tražite uvid u statistiku posjeta; nemojte joj vjerovati samo na riječ.
- Za nepristrano bavljenje ovim poslom, vlasnik portala ne smije biti iznajmljivač.
- Vlastito iskustvo najbolji je pokazatelj gdje ulagati puno, gdje malo, a gdje nimalo.

Besplatno oglašavanje apartmana; mit ili stvarnost?
- Portal koji oglašava za male novce ili besplatno, nema novaca za reklamu.

Kontekstualno oglašavanje apartmana
- Pravu stvar treba ponuditi pravim ljudima, na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

Etarget oglašavanje? Ne, hvala!

 

Etarget oglašavanje? Ne, hvala!

Oglašavanje na Etarget reklamnoj mreži ne samo da je bio naš bačeni novac (puno bačenog novca), već smo bili izmanipulirani. U ime hrvatskog tržišta i hrvatskog Interneta plaćali smo fantomske (generirane) masovne klikove tobožnjih posjetitelja, mahom stranaca i Japanaca. Nakon što smo ih prozreli, svaki kontakt s Etargetom bio nam je onemogućen...

Iako nas Etarget Hrvatska uvjerava da se radi o efikasnoj Internet-reklami na više od 400 Web-stranica u Hrvatskoj te da je prikazivanje oglasa besplatno, odnosno da ćemo tek za klik posjetitelja ciljne skupine platiti par lipa, istina je potpuno suprotna. Iz našeg iskustva, oglašavanje na Etarget reklamnoj mreži ne samo da je bio naš bačeni novac (puno bačenog novca), već smo bili izmanipulirani (kao i svi drugi oglašivači, iako oni toga nisu svjesni jer nisu zagrebli ispod površine).

Tijekom reklamne kampanje uočavali smo anomalije koje, sukladno načelu pravičnosti, takvima nismo smatrali: iznenadno povećanje broja klikova u večernjim satima. Vjerujući u proklamiranu kvalitetu i svojstva usluge Etarget, smatrali smo da je to posljedica podudaranja ključnih riječi, a posebice smanjenog broja oglašivača zbog isteka njihovih dnevnih limita. Međutim, ipak smo odlučili osim Etarget-statistike, u kojoj se prikazuje broj ostvarenih i naplaćenih klikova, postaviti i analizirati dodatnu statistiku koja u realnom vremenu prikazuje, osim broja klikova, karakteristike posjetitelja. Što smo imali priliku vidjeti detaljno opisujemo u dokumentima čije linkove nudimo u nastavku.

Nakon drugih ranijih nepravilnosti, na koje smo Etarget d.o.o. upozoravali mailom, a na koje nikada nismo primili odgovor, sada smo zbog ozbiljnosti situacije uputili službeni prigovor i to preporučeno. Prigovoru smo priložili obrazloženje naše sumnje u generirane posjetitelje i krivotvorenje klikova radi ostvarenja protupravne koristi, odnosno naplaćivanja klikova po Pay-per-click (PPC) modelu. Budući da odgovor ni ovim putem nikada nismo primili, preostalo nam je još nazvati ih telefonom na jedini objavljeni telefonski broj. Ponovo smo ostali neugodno iznenađeni: poziv 1, poziv 2, poziv 3.

U ovoj s pravnog stanovišta banana-državi ništa nam više nije preostajalo nego pokušati obavijestiti internetsku i oglašivačku javnost, no ni to nam nije pošlo za rukom, jer internetski portali (Etargetovi partneri) također zarađuju od svakog klika pa bi objavom ovakvog članka sebi možda učinili medvjeđu uslugu. Tipično hrvatski: "ništa nismo znali, ništa nismo čuli, ništa nismo vidjeli, jer novac smo primili".

Nedugo nakon našeg upozoravanja na prikrivanje bitnih informacija, Etarget je uveo mogućnost izbora lokacija pri čemu je udio hrvatskog tržišta samo 47%. O uvođenju ove opcije nije obavijestio korisnike pa mnogi i dalje troše više od 50% svojih sredstava uzalud (budući da je cijeli svijet defaultna postavka). No ova opcija i dalje ne objašnjava masovne posjete u istom trenutku i s istim trajanjem posjeta.

Zbog svega toga Etarget oglašavanje, odnosno oglas u Etarget reklamnoj mreži, nikome ne bismo preporučili kao mogućnost online marketinga ili oglašavanja na Internetu. Više o svemu, kao i o iskustvima drugih korisnika, možete čitati na forumu.