Oglašavanje apartmana; kome ga povjeriti?
- Turisti izbjegavaju portale na kojima su objavljeni neprovjereni podaci.
- Kvalitetni upiti za smještaj vezani su uz konkretno mjesto, a ne uz državu.

Ostali kriteriji za oglašavanje apartmana na Internetu
- Uvijek tražite uvid u statistiku posjeta; nemojte joj vjerovati samo na riječ.
- Za nepristrano bavljenje ovim poslom, vlasnik portala ne smije biti iznajmljivač.
- Vlastito iskustvo najbolji je pokazatelj gdje ulagati puno, gdje malo, a gdje nimalo.

Besplatno oglašavanje apartmana; mit ili stvarnost?
- Portal koji oglašava za male novce ili besplatno, nema novaca za reklamu.

Kontekstualno oglašavanje apartmana
- Pravu stvar treba ponuditi pravim ljudima, na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

Etarget oglašavanje? Ne, hvala!

 

Besplatno oglašavanje apartmana*

Sve se više priča o Internetu u krugovima iznajmljivača privatnog smještaja. Navodno nekima svi novi gosti pristižu upravo putem Interneta. Jedni pričaju o 50% bookinga uz pomoć Interneta, drugi o 75%, a treći ostaju razočarani. Ipak, najviše je onih koji o Internetu nemaju pojma pa su na meti raznoraznih ponuda tipa: "Ne trebate ništa platiti, gosti će samo doći kod vas". Nikad ne dođu.

Utipkate li u tražilicu besplatno oglašavanje apartmana dobit ćete cijeli niz stranica koje će vas uvjeriti kako ne trebate uložiti niti kunu da biste popunili vaše apartmane. Zaboga, ne budite naivni. Već sama činjenica da se pojavljuju u rezultatima pretrage za ove pojmove, a ne za turističke, dovoljno govori tko su njihovi konzumenti. Turisti zasigurno ne.

U čemu je onda kvaka? Kvaka je u tome što se vlasnici ovih portala u životu bave nečim drugim, a najmanje brigom kako da popune tuđe apartmane. Primjerice, bave se opremanjem apartmana ili izradom Web-stranica (uz naplatu, dakako) pa na ovaj način prikupljaju adrese vlasnika apartmana kojima će onda nuditi svoje proizvode i usluge.

Ima onih koji besplatno oglašavanje apartmana nude iz inata, kako bi naudili drugima, jer sami nisu uspjeli izgraditi ili održati portal popularan među turistima, na kojem se oglašavanje naplaćuje. Znam, zvuči paranoično, ali je nažalost istinito. Dugo sam u ovom poslu pa znam što govorim. Jedini kojima će nauditi su lakovjerni i neuki iznajmljivači, jer ih zavode idejom da je moguće besplatno oglašavati i popuniti smještajne kapacitete. To je isto kao da vi uvjeravate turiste da je moguće besplatno ljetovati, tj. dobiti besplatan smještaj. Možda u nekoj nagradnoj igri. I još nešto, portal koji nudi besplatno oglašavanje apartmana na Internetu, nema novaca za reklamu.

Dakako, ne smijemo zaboraviti ni one koji se ovim poslom bave iz čiste dosade, jer kako kaže Ivo Robić: "17 im je godina tek". Oni se nadaju da će jednoga dana njihov portal postati planetarno popularan pa će, ako već nisu, zalijepiti na njega Googleov AdSense ili neki drugi program oglašavanja koji će im donijeti poneku kunu.

Bilo kako bilo, iznajmljivači moraju što prije shvatiti da danas nema poslovanja bez ulaganja u marketing. Baš kao što turisti polako ali sigurno shvaćaju da portale na kojima se objavljuju neprovjereni podaci trebaju zaobilaziti u širokom luku.

P.S. Ipak ima jedan portal vrijedan pažnje na kojemu je oglašavanje smještaja besplatno: BookingCroatia.eu. Kvaka je u tome što je oglašavanje besplatno do daljnjega (očito će se u budućnosti naplaćivati), a već se vrte i Googleovi oglasi. No mora se priznati, portal je uistinu obiman i kvalitetan.

__________
* Sa zahvalnošću i uz dopuštenje izdavača i autora, dijelovi teksta preneseni su iz priručnika: Traži se krevet više.